Eerste consult bedrijfsarts

De eerste afspraak bij de bedrijfsarts

De eerste afspraak bij de bedrijfsarts van Qare Nederland

Qare heeft een medisch team dat bestaat bedrijfsartsen en praktijkondersteuners. Zo zorgen we er samen voor dat u de juiste zorg krijgt. Heeft u binnenkort uw eerste afspraak gepland met één van onze (bedrijfs)artsen? Hieronder vindt u alle informatie die voor u belangrijk is op een rij.

Binnenkort heeft u een afspraak met één van onze (bedrijfs)artsen. Op deze pagina leggen we meer uit over waarom deze afspraak belangrijk is voor uw herstelproces, hoe u uw zelf kunt voorbereiden en welke informatie er met uw werkgever wordt gedeeld.

Waarom is de afspraak gepland?

Een werkgever is verplicht om een (bedrijfs)arts in te schakelen voor alle werknemers die naar verwachting langer dan zes weken niet volledig kunnen werken. Dit geldt vanaf de ziekmelding. De (bedrijfs)arts adviseert u en uw werkgever over de (mogelijke) werkzaamheden tijdens uw ziekteperiode.

Hoe verloopt de afspraak?

Tijdens de afspraak stelt de (bedrijfs)arts u een aantal vragen. De vragen gaan over uw gezondheid: zoals uw klachten, uw behandeling en het gebruik van medicijnen. Ook stelt de (bedrijfs)arts vragen over uw werk en zaken buiten het werk, die mogelijk invloed hebben op uw situatie. Na afloop van het gesprek zal de (bedrijfs)arts u zo goed mogelijk adviseren.

U mag natuurlijk ook zelf vragen stellen aan de (bedrijfs)arts. Het kan helpen om voor de afspraak alvast uw vragen op te schrijven. Heeft u bijvoorbeeld al nagedacht over welke werkzaamheden u nog wel of welke u juist niet meer kunt doen? Bespreek dit met de (bedrijfs)arts.

Medisch beroepsgeheim

Alle (bedrijfs)artsen hebben een beroepsgeheim. Dat betekent dat de (bedrijfs)arts uw medische informatie nooit met uw werkgever deelt. Je kunt er zelf voor kiezen om iets over uw medische situatie te bespreken met uw werkgever. Dit mag, maar is niet verplicht.

Na het gesprek

Het eerste gesprek duurt meestal een half uur. De (bedrijfs)arts laat na dit gesprek aan u weten of een vervolgafspraak nodig is.

Na het gesprek schrijft de (bedrijfs)arts een brief voor u en uw werkgever. Als er mogelijkheden zijn om te werken, staat in de brief waar u en uw werkgever rekening mee moeten houden bij het zoeken naar passende taken. Ook geeft de (bedrijfs)arts een verwachting mee over hoelang het zal duren tot u weer gedeeltelijk of volledig aan de slag kunt. De brief bevat verder geen medische informatie.

Meer weten?

Bent u benieuwd naar uw rechten en plichten als werknemer? Lees dan meer op de website van HCS. Kijk ook eens op begineengoedgesprek.nl, daar vindt u tips die helpen bij een goede voorbereiding.